Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Barbera - mõnus moevein Itaaliast

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
  • Mahlakas ja marjane Barbera sobib hästi suvise grill-liha kaaslaseks.
Pea pool Piemonte viinapuuaedadest on Barbera viinamarjasordi all. | FOTO: Erakogu

Kui Itaalia pere saab suure söögilaua taga kokku, valatakse veiniklaasidesse sageli mahlakat, marjast ja kergesti joodavat Barberat. Ka meie nigela suve viimastel grilliõhtutel passiks seda Itaaliast Piemontest pärit punaveini sütel küpsetatud liha kõrvale mekkida, soovitab veiniajakirjanik Peep Moorast.

Kui olete sattunud Itaalia restorani ega oska õhtusöögi kõrvale midagi veinikaardilt välja valida või otsite grilliõhtuks punaveini, võib julgelt küsida Barberat. See madala parkainesisalduse ja kõrge happesusega viinamari võimaldab Itaalia veinimeistritel teha elavaid ja mahlakaid, tumeda marja nootidega punaveine. Neis võib leida põldmarja, kirssi, mustikat, musta sõstart, aga ka ploomisust. Barbera on kohalike veinitegijate seas alati hinnas olnud ja sobib suurepäraselt Piemonte kandi rikkaliku köögiga, olgu taldrikul kohalik kuld, valged trühvlid, või singid, vorstid ja lihtsad maalähedased (metslooma)lihahautised, grill-lihast rääkimata.

Barbera viinamarjad. / Erakogu

Kuid mitte ainult need omadused ei tee Barberat üheks Põhja-Itaalia populaarsemaks veinimarjaks ja Haanja moodi kuplilise maastikuga Piemonte viinamarjakasvatajate suureks lemmikuks – peaaegu pool Piemonte viinamägedest on selle viinamarja all. Barbera annab suurt saaki ja sellest on võimalik valmistada alati heal tasemel veini. Kui paljud teised Piemontes kasvatatavad viinamarjasordid on ilma suhtes tundlikud või lausa kapriissed, siis see mari tagab veinimajadele ka kehval aastal korraliku saagi ja veini, mis kaubaks läheb. Just seepärast on paljude kuulsate Piemonte veinimajade valikus Barbera enamasti olemas. Ka Barolo ja Barbaresco veinimajadel, kelle puhul pole kahtlust, et veini kvaliteet on tasemel – veinimeister on ju sama ja vaevalt et too millegi keskpärasega lepib.

Kui olete sattunud Itaalia restorani ega oska õhtusöögi kõrvale midagi veinikaardilt välja valida või otsite grilliõhtuks punaveini, võib julgelt küsida Barberat.

Lihtne toiduga sobitada

Kogu maailma restoranide ja veinisõprade seas teeb Barberast soosiku aga tõik, et tumepunane mahlakas rüübe sobib kaaslaseks paljudele kodustele ja lihtsatele toitudele, olgu see Itaalia köögist või mujalt. Makaroniroad, hautised, metsloomaliha, lammas, mõnikord ka pitsa… See on lihtne, kerge ja marjane vein. Kindlasti ei ole see jook, mis kisub happesusega pisara silma või kleebib tanniinisusega keele kurgulakke – võibolla ei küündi Barbera küll veinigurmaanluse tippude sekka, kuid see on lõbus. «Ideaalne lihavein,» ütlevad paljud.

Veinikaupmehed soovitavad seda tihti Bologna kastme kaaslaseks, mis pole siiski Piemonte algupäraga toit. Küll on aga veini kodukohast pärit külm eelroog vitello tonnato, vasikaliha tuunikalakastmes, millega see passib ideaalselt kokku. Samuti võib veini paari panna mõne küüliku- või ulukiraguu või näiteks sealihast ahjuroaga, kus liha rikastab mõni tumedam kaste. Eesti lühikestel suveõhtutel seltsib see hästi sütel küpsetatud punase liha ja salati kõrvale.

Kui Barbera d’Alba on pisut täidlasem ja vähem happeline, siis Barbera kõige paremad ja tüüpilisema happega veinid tulevad Barbera d’Asti kasvualalt Piemonte kaguosast. Veini päritolu kontrollitähist DOC kannab Barbera d’Asti 1970. aastast, 2008. aastal tunnustati Barbera d’Astit juba kõrgeima kvaliteedimärgi, DOCGga. Veinigurmaanid olid küll üllatunud, kuid sellest alates on Barbera veinide tase liikunud tõusujoones.

Kui kunagi peetigi seda suure saagikusega vana marjasorti ülihappesuse tõttu üpris viletsaks veinimaterjaliks, siis nüüd osatakse seda timmida tammega sametisemaks ja ümarama happega joogiks. Pärast laagerdumist saab see sildile märke Superiore. Veini kvaliteet on tõusnud ja seda märgatakse: Barbera on veinisõprade tähelepanu ja üleilmse veiniajakirjanduse huviorbiidis tagasi. Ega kogu aeg saa ju odavaid Valpolicellasid või kalleid Itaalia superveine juua – Barbera on just midagi vahepealset.

Keldririiulile seisma

Barbera lugu ei ole siiski sujunud skandaalideta. Suurem neist puhkes 1980. aastate keskel, kui veinile lisati kangestamiseks alkoholi ja kogemata sattus veini metanooli – ei puudunud isegi surmajuhtumid. Barbera veine ei ostetud ja selle kasvuala vähenes. Samuti võib paljudele kasvatajatele olla väljakutseks sordi suur saagikus: madalat hinda, suuremat kogust ja müügitulu soovides jääb vein pahatihti vesiseks-lahjaks ja marja parimad omadused, nagu mustade marjade noodid või pehmus, välja toomata. Sellist lahjat segu mõjutatakse maitsete võimendamiseks röstiste tammevaatidega ja tulemuseks on võltside maitsenüanssidega vein, mis peletab eemale ka kõige maitsetuimemad inimesed.

Selline lähenemine Barberale on siiski minevik. Nüüdseks on Barbera d’Asti veinipiirkonnas tekkinud sisekasvualad Nizza, Tinella ja Colli Astigiani. Neist kolmest tõuseb esile just meeldejääva nimega Nizza – mitte ajada segi Nizzaga Prantsusmaa lõunarannikul. Sealt pärit veinid võib juba keldrisse pikemaajaliseks hoidmiseks viia. Need on valmistatud ainult Barbera viinamarjast, teisi sorte pole lubatud lisada ja nende soovituslik hoidmise aeg on 8 kuni 10 aastat.

Vanad veinipudelid Villa Giada keldris. / Villa Giada.

Neli veinisoovitust:

Fontanafredda Barbera d’Alba (hind 5–10 eurot): rubiinpunane vein on mahlakas ja pika järelmaitsega. Sobib hästi grillitud liha, täidlaste makaroniroogade ja ulukilihaga.

Pio Cesare Barbera d’Alba (hind 15 euro ringis): maailmakuulsa Piemonte veinimaja Barbera on mahlakas ja vürtsikate nootidega. Oma veiniportfellis nimetab maja seda elustiiliveiniks – ilmselt selle suurepärase toidusobivuse pärast. Kindel kaaslane lihakastmes makaronidele ja hautistele.

Rivetto Barbera d’Alba DOC Zio Nando (hind 30 euro ringis): põldmarjane ja kirsine, soojendava iseloomuga vein. Sobib hästi paariliseks Piemonte kuulsale külmroale vitello tonnato’le.

Villa Giada Dedicato Nizza Barbera d’Asti Superiore (hind 50 euro ringis): üks tipp-Barberasid Eestis. Imeilusa sõstrasuse ja tugeva kirsisusega vein, milles avalduvad tubaka ja lagritsa noodid. Hea kaaslane ossobuco ehk vasikakoodiga hautisele, tomatikastmes lihale, piprateradega Pecorino juustule, Bologna kastmes makaronidele.

Tagasi üles