Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Moos silub juustu maitset

2
KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
  • Hea juustu soolakust ja tugevat maitset tasakaalustab hästi magus moos.
Viigimarjamoos. | FOTO: Mari-Liis Ilover/"Moodsad moosid"

Magusa juustumoosiga saab hea juustu soolakas ja vänge maitse siidisem. Sobiva moosipaarilise võib keeta nii sügavkülma varutud suvemarjadest kui ka sügisel poe vallutavatest kauge maa viljadest.

Kõige nimekamad ja kallimad juustud võivad olla nii krehvtise ja omapärase iseloomuga, et mõnd muud lisandit enda kõrvale väga ei tahagi. Pole ka vaja, kui eesmärk on juustumeistri kätetööd kõige ehedamal kujul nautida või siis hoopis hommikust juustuviiluga saia süüa.

Kui aga tahta väga hea juustu maitset täiendada, siis soolasuse ja vängete maitsenootide tasakaalustamiseks passib magus moos või marmelaad kõigiti, ükskõik kas see on tavaline kodukeedis, spetsiaalne juustumoos või veinitarretis. Eriti veel siis, kui juust on laual vahekäiguks enne desserti või lihtsalt magustoidu asemel nagu Prantsuse vana kooli restoranides või kusagil kodusel õhtusöögil. Muidugi, ka mesi, meekärjed ja magusad pirni-, õuna- või viigimarjaviilud on juustuvaagnal omal kohal, rääkimata klassikalistest lisanditest, nagu kuivatatud puuviljad, pähklid, kreekerid, sinepid, palsamiäädikasiirupid või krõbe sai.

Kui igatsete juustu-moosi kooslusele kolmandat osalist, veini, on targem mõne asjatundjaga nõu pidada, sest neid kolme ei ole kõige lihtsam klappima panna. Eriti siis, kui juustumoosi on segatud ürte-vürtse. Laias laastus on nii, et magusad moosid ja puuviljad kipuvad kuiva valge või punase veini puuviljaseid noote summutama. Nii tasub veinimüüjalt küsida midagi magusamapoolset, sobida võivad näiteks tumedad portveinid, magusad hiliskorje veinid või siis ka kangestatud veinid nagu madeira.

Hea juustu maitset täiendama passib magus moos või marmelaad kõigiti, ükskõik kas see on tavaline kodukeedis, spetsiaalne juustumoos või veinitarretis.

Kuigi alati võib uudishimulikult uusi juustu-moosi paare proovida, unustamata kodusel moosiriiulil leiduvat kraami, on mitmeid ammu äraproovitud ja kenasti töötavaid kooslusi. Või siis keediseid, mis sobivad pea kõigi juustudega – selline on näiteks viigimarjamoos. Kui juustuliuale sätitakse mitu juustusorti (tavalisim valik koosneb kitse-, valge- ja sinihallitus- ning mõnest kõvemast juustust), teeb see elu eriti lihtsaks ja pole vaja maitsete sobivuse üle pead murda. Kui just polegi eesmärk end reeglipäratute avastustega lõbustada.

Näiteks kitsejuustu ja Brie valgehallitusjuustu kõrvale võiks mekkida vaarikamoosi, samuti sobib sellega kirsi- või maasikakeedis. Camembert`i valgehallitusjuustu juurde võib haarata purgikese muraka- või pohlamoosi. Ka vaarikas on hea. Sinihallitusjuustudele meeldivad aga kirbe hallitusemaitse tasakaalustamiseks mesimagusad Gewürztraminerist või Sauternes’ist tehtud veinitarretised: Roquefort näiteks sobib iseäranis kenasti Sauternes’iga, Stilton portveiniga. Aga ka maasika- või ebaküdooniamoos on neile küllalt hea. Gorgonzolale istuvad lisaks nii murakas, viigimari kui ka must kirss.

Juustuketast poolitava tuhakihiga pehme Morbier maitseb imehästi mustika- või musta kirsi keedise, kõva Parmigiano Reggiano aprikoosi- ja lambapiimast Manchego ebaküdooniamoosiga.

Toidublogija Mari-Liis Ilover pakub välja kolm üsna universaalset juustumoosi, mis tema sõnul sobivad paljude juustude juurde. Suvemarjadega teeb ta seejuures tihtilugu nõnda, et paneb need algul sügavkülma ja keedab siis talvel väikeste koguste kaupa moosiks. Täpselt nii palju ja sellise maitselisaga, kui parasjagu vaja. Pirnikeedis õrna ingverise vürtsilisaga on küll sinihallitusjuustuga kõige harmoonilisem paar, kuid ka teiste juustudega pole vaja pettumust karta.

Kuidas teha kuuma juustumagustoitu?

Imelihtsa desserdi saate, kui mõõdate portsjoniteks ja panete ahju hamba all pisut kriuksuva lapiku Ahja või Lapi leibjuustu, lasete sel sulada ning pakute seda murakamoosi või astelpajumarmelaadiga. Umbes samamoodi sünnib hõrk magustoit Camembert`ist: lõikate juustuketta(d) põiki pooleks, panete lõikepool üleval ahjukuuma taluvale taldrikule ja lasete mõne minuti ahjus grillirežiimil juustul sulada ning pakute koos muraka- või muu moosiga.

Siidine mustasõstrakaste. / Mari-Liis Ilover/

Siidine mustasõstrakaste

Seda moosi võib vabalt keeta sügavkülmutatud marjadest. Et sellest on eemaldatud marjaseemned ja -kestad, sobib see eriliselt siidine ja luksuslik lisand nii juustudele kui ka magustoitudele või ulukilihale. Kaneelipulgad ja tähtaniisid võid jätta purki, et maitse veelgi tugevneks. Mahedamaks tulemuseks eemalda need enne purgistamist.

Järele jäänud marjakestad võib ahjus marjakrõpsudeks kuivatada. Määri mass võimalikult õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kuivata 80 kraadi juures 5 tundi. Lase jahtuda ja murra või lõika kääridega tükkideks.

1,3 liitrit

2 kg (sügavkülmutatud) musti sõstraid

5 dl vett

200 g valget suhkrut

330 g tarretisesuhkrut

2 kaneelipulka

3 tähtaniisi

10 vürtsitera

1 tl jahvatatud kardemoni

50 ml konjakit või brändit

Tõsta puhastatud mustad sõstrad potti. Vala peale vesi. Keeda madalal kuumusel 10 minutit. Nõruta saadud mahl läbi sõela. Pressi ka marjamass läbi tiheda sõela mahla hulka, nii et sõelale jäävad seemned ja kestad. Tulemuseks peaks olema u 1,1 l mustasõstrakeedust. Lisa sellele suhkrud, maitseained ja alkohol. Keeda veel 10 minutit. Tõsta kuumalt purkidesse, kaaneta.

Viigimarjamoos. / Mari-Liis Ilover/

Viigimarjamoos

Igal sügisel tuuakse meiegi poe- ja turulettidele soojemates maades küpsenud pontsakaid viigimarju. Viigimarjamoos on klassikaline juustuvaagna staar.

1,2 liitrit

1 kg viigimarju

1 väiksem sidrun

350 g moosisuhkrut

100 ml brändit

Pese viigimarjad ja lõika ära teravam ots, koorida pole vaja. Lõika seejärel viigimarjad seitsmeks-kaheksaks sektoriks. Pressi sidrunist välja mahl, riivi koor. Tõsta viigimarjad potti, vala peale suhkur ja lisa sidrunimahl ning riivitud koor. Sega läbi ja lase tunnike seista, et viigimarjad pehmeneksid ja hakkaksid mahla eraldama.

Keeda madalal kuumusel umbes 20 minutit, kuni moos on paks ja viigimarjad täiesti pehmed. Lisa brändi, sega läbi ja keeda veel paar minutit. Purgista kuumalt.

Pirni-ingverimoos. / Mari-Liis Ilover/

Pirni-ingverimoos

Esimene juustueelistus sellele maitsvale ja lihtsalt tehtavale moosile on sinihallitusjuust, aga tegelikult sobib see kõigi juustudega.

1,2 liitrit

1,2 kg kooritud, puhastatud ja kuubikuteks lõigatud pirne

6 dl vett

4 sl riivitud ingverijuurt

1 sl vanillisuhkrut

1 sidrun

600 g moosisuhkrut

Pressi sidrunist välja mahl, riivi koor. Tõsta kõik ained peale suhkru potti, sega läbi. Keeda kaane all madalal kuumusel 15 minutit. Lisa suhkur, keeda ilma kaaneta veel 15 minutit. Tõsta kuumalt purkidesse, kaaneta.

Tagasi üles