Laari partei võtmekohale tõusis Parts

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Mart Laar kutsus eilses suurkogu programmilises kõnes üles seadma Eestile kõrgeid eesmärke ning illustreeris seda ülespoole pissiva poisiga. «Kui me oma eesmärke kõrgele ei sihi, rabeleme peagi suurtes probleemides. Omal ajal suutis Eesti endale kõrgeid eesmärke seada – ning see aitas meie edule otsustavalt kaasa.»
IRLi esimees Mart Laar kutsus eilses suurkogu programmilises kõnes üles seadma Eestile kõrgeid eesmärke ning illustreeris seda ülespoole pissiva poisiga. «Kui me oma eesmärke kõrgele ei sihi, rabeleme peagi suurtes probleemides. Omal ajal suutis Eesti endale kõrgeid eesmärke seada – ning see aitas meie edule otsustavalt kaasa.» Foto: Liis Treimann

IRLi eilsetel sisevalimistel haaras tugevad positsioonid ekspeaminister Juhan Partsi ja kunagiste «Äraostmatute» seltskond, pettumust on aga põhjust tunda kaitseminister Jaak Aaviksoo taha koondunuil.



Mart Laar kogus Isamaa ja Res Publica Liidu eilsel suurkogul ainsa esimehekandidaadina 1760 häält. Laari tagasivalimine oli ette selge, kuid muude kõrgete kohtade pärast erakonna juhtimisel arenes küllaltki dramaatiline konkurents.

Kolme aseesimehe koha ning 20 eestseisusekoha pärast astusid valimisheitlusse kolm selgesti eristuvat leeri. Rohkem endisele Isamaaliidule ja Laari juhtrollile tuginev nn kampsunites rahvuslaste seltskond pakkus aseesimeesteks haridusminister Tõnis Lukase ja partei peasekretäri kohalt lahkuda lubanud Margus Tsahkna.

Võidukas Partsi leer


Teine, omal ajal Res Publicas ilma teinud «Äraostmatuid» hõlmav kooslus tegi kampaaniat riigikogu esimehe Ene Ergma ja majandusminister Juhan Partsi toeks.

Kolmas seltskond oli koondunud ümber kaitseminister Jaak Aaviksoo. Viimane ise nimetas oma rühmitust «ühend­erakondlasteks», kuluaarides seostati seda aga pigem just Aavik­soo nimega. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder nimetas neid karjäärihimulisteks uustulnukateks – ehkki paljud ühes kaitseministriga kampaaniat teinud poliitikud on tegelikult IRLi eelkäijatesse kuulunud aastaid.

Selgelt edukaimana väljus sisevalimistelt Juhan Partsi leer. Senine partei aseesimees Ene Ergma valiti 1180 häälega kohale tagasi ning Parts ise tõusis parima tulemuse, 1248 häälega erakonna aseesimeheks.

Samal ajal pidi kaitseminister Jaak Aaviksoo tunnistama 505 poolthäälega oma senise IRLi aseesimehe koha kaotust.

Nn vanaisamaalased või «kampsunid» säilitasid ühe aseesimehe koha haridusminister Tõnis Lukasele 594 häälega. Laari lähedane abiline, riigikogu liige Margus Tsahkna jäi aga 405 pooldajaga aseesimeeste valimisel lõppu ning astub seega partei juhtimisest kõrvale.

Sõnades ja loosungites rõhutasid kõik kolm leeri eile partei ühtsust, ent üle kahe aasta toimunud suurkogu eel algas varjamatu kampaania liikmete veenmise ja kongressile kutsumisega. Parteikongressile Tallinna uude kontserdimajja saabuski üle 2000 erakondlase.

Pinged jõudsid ka kongressi esinemistesse. Aseesimees Tõnis Lukas osutas kõnepuldist kahtlustele uute liikmete ülikiirel värbamisel. «10. jaanuaril saime kõik teada, et meie erakonnas on 9000. liige Kärdla linnapea. Ja kümme päeva hiljem saime teada, et erakonnas on üle 9500 liikme.» Minister Seeder: «Erakonna tormiline areng viimastel nädalatel tekitab mõningaid küsimusi.»

Kulukas kaampaania


See pole IRLis esimene kord, kui endised isamaaliitlased näitavad kahtlaste võtete asjus endiste respublikaanide suunas – üpris sarnane olukord tekkis paari aasta eest IRLi Tallinna piirkonna juhtide valimisel.

Eurosaadik Tunne Kelam taunis oma esinemises kulukat sisevalimiste kampaaniat. «Teeme nii kallist kampaaniat, anname välja klantsbrošüüre, teeme otsepostitust. Tule taevas appi! Kas poleks paremat kohta, kus seda energiat kasutada?»

Esinemistest võis välja lugeda IRLi võimalikku poliitikafookuse nihkumist suurema sotsiaal­se tundlikkuse suunas. «Oleme erakonnana tihti tegelenud suurte ja tähtsate probleemidega ning liiga vähe rääkinud inimestega nende vahest väiksematest, kuid ometi ülimalt olulistest probleemidest,» pajatas Laar. «Peamine mure Eesti inimese jaoks on, kas mul homme töökoht on, mis saab juhul, kui ma peaksin töö kaotama, mu kodust, mu perest, mu lastest.»
Korduvalt esines kõnedes sõnapaar «hooliv konservatism» ning senine peasekretär Margus Tsahkna püstitas loosungi «kedagi ei jäeta maha».

Laar lubas, et IRL ei luba enam maksukoormust suurendada ning riigikogus tuleb asuda müügimaksu kaotama – ilmne torge keskerakondliku Tallinna võimu suunas, kes tahab selle maksu kehtestada.

Kuid Laar äsas ka koalitsioonipartneri suunas, lubades blokeerida kodulaenude intresside maksuvabastuse kaotamise, mida on nõudnud Reformierakonna rahandusminister Jürgen Ligi. Viimane oli ka eile kongressil IRLi tervitamas ning ei suutnud hoiduda Laari suunas hoiatavat näppu viibutamast.

Leerid juhatuses
•    «Kampsunis rahvuslased»: Peeter Tulviste, Andres Herkel, Helir-Valdor Seeder, Mart Nutt, Lauri Vahtre, Tarmo Kruusimäe ja Liisa Pakosta.
•    «Parts ja Äraostmatud»: Marko Mihkelson, Tõnis Palts, Siim Kiisler, Ken-Marti Vaher, Sven Sester, Urmas Reinsalu, Priit Sibul, Madis Kübar, Siim Kabrits, Indrek Raudne, Tiit Leier, Erki Nool. (Kõik selle leeri kandidaadid eestseisusse osutusid valituks)
•    «Aaviksoo»: Tunne Kelam.
-----------------------------------------

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles