Vaher: surve mitte midagi teha on valimiste eel tugev

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher peab oma ülesandeks valijate usalduse võitmist.
Ken-Marti Vaher peab oma ülesandeks valijate usalduse võitmist. Foto: Peeter Langovits

Kunagise Res Publica üks võtmefiguure Ken-Marti Vaher kinnitati Isamaa ja Res Publica Liidu laupäevasel volikogul erakonna juhi Mart Laari paremaks käeks ehk partei peasekretäriks.



Vaher tunnistab, et lisaks valijate hulga suurendamisele peab ta ka parteid ühtsemaks siduma.

Kahe tugevalt vastandliku leeri – vanade isamaaliitlaste ehk «kampsunite» ja endiste respublikaanide ehk «äraostmatute» – vahel tekkis kõige teravam vastasseis jaanuaris enne Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) suurkogu. Erakonna juhiks valiti ülekaalukalt tagasi Mart Laar, kuid nii aseesimeeste kui ka juhatuse valimistel võtsid ohjad kindlalt enda kätte Res Publica tiiva esindajad.

Vaher tõdeski, et palju tööd ootab ees erakonnas sees. «Kaks erakonda liideti alles 2006. aastal, kokkukasvamine võtab paratamatult oma aja,» ütles Vaher. «Aga 2010. aasta alguses võin kindlalt öelda, et IRL on kasvamas ühtsemaks.»

Valijaid tuleb kuulata

IRLi tegevjuhina asub tööle Tiit Riisalo, kelle õlule jääb erakonna administratiivne juhtimine. Senine peasekretär Margus Tsahkna jätkab poliitikasekretäri kohal.

Vaheri sõnul on IRLi peamine tänavune eesmärk kuulata valijaid, et paremini aimu saada nende probleemidest. «Uute töökohtade loomine, majanduslanguse tagajärgede leevendamine, koduomanike kaitsmine,» loetles ta. Ta tunnistas, et valimistele eelnev aasta on alati keeruline olnud.

«Surve mitte midagi teha on suur ja seda erinevate huvigruppide poolt,» tõdes ta. «Ja on ka suur osa poliitikuid, kes on passiivsema tegutsemise poolt.»
Vaher avaldas lootust, et praegu riigikogus menetletav monopolide ohjeldamise seadus ja võlakaitseseadus aitavad suurte kommunaalarvete all ägavaid inimesi ning pakuvad kaitset koduomanikele. «Võitleme konservatiivsete, hoolivate pere- ja koduomanike eest,» lubas värske peasekretär.

Volikogule andis oma tööst aru ka haridusminister Tõnis Lukas. Erakond tunnustas tema eestvedamisel läbi viidud haridusuuendust, rõhutades juba heaks kiidetud õppekavadega kaasnevate sisuliste muudatuste olulisust. «Uute õppekavade elluviimine kindlustab Eesti lastele võimetekohase ja mitmekesise ettevalmistuse põhikoolis ning senisest rikkalikuma ainetevaliku gümnaasiumis,» sõnas Lukas volikogu ees.

Laar rääkis Eesti Energiast


Haridusminister kutsub nüüd, kui valitsus on loobunud koolivõrgu tsentraalsest muutmisest ja jätnud koolide suuruse omavalitsuste otsustada, kõiki erakondi loobuma kemplusest haridusteemadel ning kiitma põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse heaks ka riigikogus.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar tõdes oma ettekandes Eesti Energia tulevikust rääkides, et energiafirma aktsiate esmakordne pakkumine avalikkusele on võimalik ainult juhul, kui sellega kaasneb rahvaaktsiate programm ja säilib riigi kontroll ettevõtte käekäigu üle.

«Kui valitsus otsustab pakkuda aktsiaid avalikkusele, peab IRL seda võimalikuks vaid tingimusel, et aktsiaid saab märkida võimalikult lai ring Eesti inimesi ning neile on loodud selleks ka vastavad soodustused,» lausus Laar.

IRLi esimees rõhutas oma ettekandes, et kui otsus langeb vähemusaktsiate müügi kasuks, peab tegemist olema tõesti vähemusaktsiatega. «Mingil juhul ei tohi börsile viia rohkem kui kolmandikku ettevõtte aktsiatest, sest nii jääks Eesti Energia enamusaktsionäriks endiselt riik ning ühtegi strateegilise kaaluga otsust ei saaks teha riigi heakskiiduta,» sõnas Laar.

Isamaa ja Res Publica Liit ihkab valimisvõitu Tallinnas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles