USA paljastab Putini korruptsioonivõrku

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riikliku raudteefirma Venemaa Raudteed juhti Vladimir Jakuninit (vasakul) peetakse Vladimir Putini lähedaseks liitlaseks.
Riikliku raudteefirma Venemaa Raudteed juhti Vladimir Jakuninit (vasakul) peetakse Vladimir Putini lähedaseks liitlaseks. Foto: Reuters/ScanPix

Putin on USA ametnike hinnangul kogunud kokku vähemalt 28 miljardi dollari suuruse varanduse. Sellele on kaasa aidanud altkäemaksud Sotši taliolümpiamängude ehituse sarnastest projektidest, osalus Vene kinnisvaraärides ja energiafirmades ning 1990. aastatesse ulatuvad seosed inimestega, kes maksavad tänini altkäemaksu.

Putini korruptsioonivõrgustik koosneb hulgast mutrikestest, kellest paljud on KGB taustaga – nagu president isegi. Kui Putin sai 2012. aastal taas presidendiks, muutus tema korruptsioonivõrgustik laiemaks.

Anonüümseks jääda soovinud USA ametnikud ülevaate Putini valitsemise ajal toimuvast korruptsioonist, tuues näiteid nii 16 ametniku tegevusest, kelle suhtes on USA praegu sanktsioonid kehtestanud, kui ka nende omast, kellele piiranguid kehtestatud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles