Kas Ukraina kriis peatab Aasia-pöörde?

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanit külastav Barack Obama kohtus Tokyos maailma ainsa keisri Akihito ja keisrinna Michikoga.
Jaapanit külastav Barack Obama kohtus Tokyos maailma ainsa keisri Akihito ja keisrinna Michikoga. Foto: AP/Scanpix

Ukraina kriisi kõlapind on rahvusvaheline ja seda tõestab ka USA presidendi Barack Obama visiit Aasiasse. Nii pidi kolmapäeval Jaapanisse saabunud Obama andma eile aru võimalike uute Venemaa-vastaste sanktsioonide kohta. Lisaks kardavad sealsed riigid, et Hiina võib Venemaa eeskujul kasutada oma territoriaalhuve silmas pidades jõudu.

«Ühendriikide poliitika on selge: Senkaku saari haldab Jaapan, mistõttu laieneb sellele USA-Jaapani vastastikuse koostöö- ja julgeolekuleppe viies artikkel,» kinnitas Obama Jaapani päevalehele Yomiuri Shimbun, viidates Ida-Hiina meres asuvatele ja tõusva päikese maal Senkaku ning Hiinas Diaoyuna tuntud saartele.

Nii Hiinat kui ka Taiwanit ärritas Tokyo otsus saared 2012. aastal ära osta ning Peking vastas sellele mullu õhutõrjetsooni kehtestamisega. Kuigi Obama avaldas valmisolekut saari vajadusel kaitsta, kordas ta USA varasemat seisukohta, et Ühendriigid ei kavatse vaidlusaluste saarte küsimuses kellegi poolt olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles