Sorteerija teeb otsuse sekundiga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kasutatud riiete sorteerijal tuleb Humana Eesti ainsas sorteerimiskeskuses vaid sekundiga otsustada, kas juba kantud aluspüksid lähevad Aafrikasse, ümbertöötamisse või hoopis müüki kauplusse. Kogu tööd saadab kasutatud riiete poest tuntud lõhn.

Mulle üllatusena pean enne sorteerimissaali sisenemist ära andma portfellisuuruse käekoti. «Isegi töötajad ei tohi sinna suure kotiga minna,» rääkis Humana infojuht Mari-Helene Kaber. Sorteerijatel on õigus sorteerimise käigus kõrvale pandud riideid osta väljamüügi kõige kõrgema kilohinnaga. «Esimesed kolm päeva on küll huvitav, aga immuunsus tuleb ruttu. Kui vaja, saab ju asja ära osta,» nentis Kaber. «Ägedad asjad jätavad sorteerijaid üsna külmaks, pigem ostetakse lastele dressipükse,» lisas ta.

Sorteerimiseks on Humana kehtestanud üleeuroopalised normid, mille alusel jagatakse sisseostetud kaup erinevatesse kategooriatesse. Töötegijate endi sõnul on need üsna muutuvad, kuid praegu on kategooriaid, millesse teise ringi kaup sorteeritakse, 30 ja 40 vahel. «Paantsid, jaketid, troopikal miks, trend,» loetleb kolmandat aastat sorteerijana töötanud Tagni kategooriaid, mis on tema töös hädavajalikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles