Separatistide liider andis postitustega alust kahtlustustele

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MH17 hukule eelnenud sündmused.
MH17 hukule eelnenud sündmused. Foto: Pm

Üleeile pärastlõunal joviaalselt Ukraina sõjaväelennuki allatulistamise kohta suhtlusportaali postitades ning pärast Malaisia reisilennuki kadumise uudistesse jõudmist sama postitust eemaldades tekitas Donetski separatistide liider Igor Girkin, rahvapärase nimega Strel­kov, esimese anomaalia, millele venelaste osaluse kahtlustajad osutasid.

Nagu märkis ajaleht Christian Science Monitor, näitab Strelkovi muutlikku postitusmeelt näiteks internetiarhiive hoidev veebileht The Wayback Machine (WM). See mittetulunduslik sait tegeleb veebilehtede sisu muutmise salvestamisega. Üks sinna arhiivi jäänud lehekülgedest oli ka Strelkovi konto Venemaa populaarseimas suhtlusportaalis VKontakte, mis on põhimõtteliselt venekeelne Facebook.

Kell 17.22 (Eesti ja Ukraina aja järgi) seisis Strelkovi kontol värske postitus: «Torezi lähedal tõmbasime just maha lennuki, An-26. See lebab kusagil Progressi kaevanduses. Me oleme hoiatanud oma õhuruumis lendamise eest. Meil on kinnitav video. Lind kukkus prügiauku. Elamupiirkonnad pihta ei saanud. Tsiviilisikud viga ei saanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles