Sai tõrjub leiva ja makaron kartuli

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Eesti rukki- ja kartulikasvatuse kiire kahanemise peasüüdlaseks on meie toidulaual võimu haaranud valge sai ja makaronid, aga ka igasugused muud nisutooted. Ja seda kõike hoolimata rukki kasulikkuse katkematust propagandast.

Eestlased kasvatavad ja nähtavasti ka söövad võrreldes kümnenditaguse ajaga mitu korda vähem leiba ja kartulit, 1990. aastate algusega pole aga üldse mõtet võrreldagi. «Eelmisel aastal oli kartuli kasvupind ainult 6600 hektarit,» lausus Eesti Põllumajandusmuuseumi vanemteadur Ellen Pärn. «Kunagi kasvas kartul 100 000 hektaril.»

Pärn ei taha siiski uskuda, et kartulikasvatus Eestist päris ära kaob. «Olen ise suur kartulisööja ega taha sellisele võimalusele isegi mitte mõelda,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles