Gaza konfliktist võidab Hamas

Peeter Raudsik
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamas on Gazasse püstitanud ka monumendi seal valmistatud M75 rakettidele.
Hamas on Gazasse püstitanud ka monumendi seal valmistatud M75 rakettidele. Foto: Reuters/ScanPix

Kolme nädalaga on Gaza sektoris Iisraeli rünnakutes hukkunud üle tuhande inimese, kellest on kohalike võimude ja rahvusvaheliste organisatsioonide sõnul suur osa olnud tsiviilisikud. Iisrael püüab kasvava sõjategevusega hävitada Gaza sektorist nende riigi vastaseid raketirünnakuid korraldavat Hamasi. Iisraeli õhulöögid on eeskätt suunatud Hamasi juhtide ja struktuuride pihta. Viimastes rünnakutes sai raketitabamuse Hamasi telekanali Al-Aqsa hoone.

Senised põgusad relvarahud on kestnud vaid kuni ööpäeva, sest kumbki pool pole olnud valmis järeleandmisteks. Eriti jäiga positsiooni on võtnud Hamas, kes ei nõua ainult Iisraeli vägede lahkumist ja õhulöökide lõpetamist, vaid ka Gaza blokaadi katkestamist ning palestiinlastest vangide vabastamist.

Hamas loodab oma nõudmised saavutada jõuga. Organisatsiooni üks liidreid, Osama Hamdan ütles uudistekanalile Al-Jazeera, et vastutegevus Iisraeli armee rünnakutele jätkub ja nende eesmärgiks ei ole tsiviilisikute tapmine. Hamdani sõnul tulistatakse rakettidega Iisraeli sõjaväe objekte ja paiknemisalasid. Hamdani õigustas Tel Avivi rahvusvahelise lennujaama tulistamist, väites, et Iisraeli õhuvägi kasutab seda Gaza ründamiseks. Praeguseks on Iisraeli poolel hukkunud üle 50 sõduri ja kolm tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles