Narkomaanid päästavad kaaslaste elu

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollases karbis naloksooni süstal koos kahe nõela ja infolehega.
Kollases karbis naloksooni süstal koos kahe nõela ja infolehega. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas Koplis Erika tänaval tegutsevasse süstlavahetuspunkti astus esmaspäeval sisse mees ja teatas, et nädalavahetusel päästis ta taas fentanüüli üledoosist neljanda inimese. Aga ta ei ole selles osas rekordimees.

«On üks teine mees, kes on viis korda nii teist elustanud,» ütleb uimastisõltlasi ja nende lähedasi elustama õpetav Tallinna infektsiooniarst Nikolai Jaroslavtsev. Ta räägib eelmisel sügisel Tervise Arengu Instituudi vedamisel alustatud projektist, millega jagatakse sünteetilisest heroiinist ehk fentanüülist üledoosi saanud uimastisõltlastele kollases plastkarbis ravimit, naloksooni, et nad kiiresti elustada.

«Ma tean, et inimeste suhtumine sellesse on selline, et mis neid narkomaane ikka elustada, kuid mina lähtun humaansusest ja ütlen instituudile selle projekti eest suure aitäh,» räägib infektsiooniarst. «Ma näen tulemust iga päev oma silmaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles