Vene «abikolonni» tegelik sisu püsis müsteeriumina

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene humanitaarkonvoi
Vene humanitaarkonvoi Foto: SCANPIX

Suurem osa üleeile Moskvast teele asunud Venemaa väidetavast humanitaarabikonvoist, mida Euroopa ja USA meedias korduvalt ka tõenäoliseks Trooja hobuseks tituleeriti, seisis eile õhtul enne Postimehe trükki saabunud teadete kohaselt Ukraina piirist 600 kilomeetri kaugusel Jeletsi linna lähedal maanteel.

Eilseks juba täiesti kindel fakt, et Punane Rist, kelle sildi alla Kreml oma veokikolonni panna üritas, ei tea «abiüritusest» midagi. Kuigi Moskva ametnikud väitsid, et konvoi pole sõjaline ja on seotud Rahvusvahelise Punase Risti Komiteega, kinnitas Punase Risti esindaja uudisteagentuurile AFP, et nad pole selles ürituses osalised ega ole saanud ka kontrollida veokite sisu.

Vene väidete kahtlast tausta kinnitas ka juba enne sedagi tõsiasi, et konvoi asus teele sõjaväebaasist, absoluutset poliitilist neutraalsust taotlev Punane Rist ei liigu aga kunagi mitte ühegi riigi või muu jõu sõjaväelistes konvoides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles