KRATT tabab valemängijad

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse infosüsteemide arenduskeskuse juhataja Eneli Sutt näitab plagiaadiprogrammi KRATT, millega saab Eestis kaitstud diplomitöid omavahel võrrelda.
Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse infosüsteemide arenduskeskuse juhataja Eneli Sutt näitab plagiaadiprogrammi KRATT, millega saab Eestis kaitstud diplomitöid omavahel võrrelda. Foto: Jaanus Lensment

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA) on ülikoolidele loonud eestikeelse plagiaadituvastussüsteemi KRATT (kraaditööde autorsuse tuvastamise tarkvara), mis kasutab dokumentidest korduste leidmiseks digitaalsetes arhiivides olevaid töid, otsib sarnasusi internetist ja eestikeelsest Vikipeediast ning ka süsteemi lisatud töödest. Kahtluste ilmnedes koostab KRATT raporti, kus probleemsed kohad on võrdlusmaterjaliga kõrvuti esile toodud.

Portaaliga on liidestunud Tartu Ülikooli (TÜ), Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ), Tallinna Ülikooli (TLÜ), Eesti Maaülikooli (EMÜ), Sisekaitseakadeemia, Tartu Tervishoiu Kõrgkooli (TTHKK) ja Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli (TTHK) kraaditööde arhiivid.

HITSA infosüsteemide arenduskeskuse juht Eneli Sutt ütles, et KRATTil on praegu umbes 2000 kasutajat. Umbes kolmandik kasutajaid on TLÜst. Arhiivides on kraaditöid 10 000 ja lisatud dokumente 3200. Süsteemi on seni kasutatud üle 7600 korra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles