Ülemkogu toetas Venemaa suhtes karmi Tuski

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algab võistlus eurovolinik portfellidele.
Algab võistlus eurovolinik portfellidele. Illustratsioon: Allikas: EUObserver

«Me aitame Ukrainat, me aitame oma naabreid lõunas vaid siis, kui suudame formuleerida ühise ja üksmeelse vaatenurga,» ütles kolleegidelt järgmiseks Euroopa liidunõukogu juhiks asumiseks heakskiidu saanud Poola peaminister Donald Tusk. «Peame olema korraga vaprad ja vastutustundlikud. Kujutlusvõime ja terve mõistus peavad käima käsikäes, eriti arvestades ELi naabruses olevate väljakutsete dramaatilisust.»

Tusk on end Poola ajalukku jäädvustanud sellega, et on 1989. aastast ainsa parteijuhina võitnud järjest kahed valimised. Nüüd saab temast pärast europarlamendi presidendi kohta pidanud Jerzy Buzekit teine poolakas ja n-ö uusliikme esindaja ELi tippkohal.

Tuski puhul tõid nii mõnedki vaatlejad olulise tugevusena esile tema karmi hoiakut Venemaa suhtes. Laupäeval Brüsselis peetud ülemkogult välispoliitika kõrge esindaja kohale asumiseks heakskiidu saanud Itaalia välisminister Federica Mogherini kukkus juulis läbi just vastupidisel põhjusel – teda peeti liialt venelembeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles