Kiiev üritab halvas olukorras head nägu teha

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid koos soomukite ja tankidega üleeile Donetski oblastis Debaltseve linna lähistel.
Ukraina sõdurid koos soomukite ja tankidega üleeile Donetski oblastis Debaltseve linna lähistel. Foto: AFP/SCANPIX

Ukraina sõjavägi teatas eile, et Kiiev valmistub separatistide rindejoonelt idas raskerelvastust tagasi tõmbama. Päev varem oli riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu pressiesindaja Andri Lõssenko öelnud, et enne vägesid tagasi ei tõmmata, kui on selge, et mõlemad pooled peavad relvarahust kinni.

Kuigi eile tuli Donetski ja Mariupoli lähistelt teateid jätkuvatest kokkupõrgetes, ütles Lõssenko, et tulevahetus paistab hääbuvat ning ka Vene territooriumilt ei korraldata rünnakuid. Ka on mässulised alustanud Lõssenko sõnul raskerelvastuse äraviimist. «Kuid nii suures mahus, kui meie eeldasime, seda ei tehtud,» sõnas ta. Ära tuleb viia üle 100-millimeetrise kaliibriga relvad, kuid kõik teised üksused ja nende relvad jäävad Lõssenko sõnade järgi paigale.

Vaenupooled leppisid laupäeval Minskis kokku, et loovad Ida-Ukrainasse 30-kilomeetrise puhvertsooni, st kumbki peab rindejoonest 15 km ulatuses oma väed ja varustuse ära viima. Üheksast punktist koosnevas memorandumis seisis ka nõue, et seda tuleb teha 24 tunni jooksul pärast dokumendi allkirjastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles