Venemaa ihub hammast Abhaasiale

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni nädal tagasi mälestati Gruusias 1992.–1993. aastal Gruusia-Abhaasia sõjas hukkunuid. Ab-haasia kuulutas end koos Lõuna-Ossee-tiaga iseseisvaks pärast 2008. aastal peetud Vene-Gruusia sõda.
Mõni nädal tagasi mälestati Gruusias 1992.–1993. aastal Gruusia-Abhaasia sõjas hukkunuid. Ab-haasia kuulutas end koos Lõuna-Ossee-tiaga iseseisvaks pärast 2008. aastal peetud Vene-Gruusia sõda. Foto: AP/Scanpix

Venemaa sel nädalal esitatud integratsiooni- ja koostööleping Gruusia separatistlikule piirkonnale Abhaasiale sarnaneb Ukraina Krimmi poolsaare annekteerimisega, kinnitas eile Gruusia majandus- ja asepeaminister Georgi Kvirikašvili. Peaminister Irakli Garibašvili lubas aga käia Abhaasiaga seoses välja uue idee, ent peab enne nõu riikliku julgeoleku nõukoguga, mille ta kutsus kokku tänaseks.

«Venemaa hiljuti esitatud integratsiooni- ja koostöölepe Gruusia separatistlikule piirkonnale Abhaasiale on kahetsusväärne ning tähendab minu arvates Gruusia regiooni omastamist Krimmi stsenaariumi järgi,» ütles Kvirikašvili. Sama kinnitas sel nädalal Gruusia välisminister Maia Pandžikidze.

Esmaspäeval jõudis Abhaasia valitsuse ette Moskva leppeprojekt, mis tugevdaks oluliselt sidemeid Venemaaga. Liidu ja integratsiooni lepe looks Abhaasia ja Venemaa ühise kaitsetaristu ja ühised relvajõud. Samuti näeb lepe ette ühiste õiguskaitseorganite loomist ning ühist majandus- ja tolliruumi. Kõiki loodavaid ühisstruktuure juhiks mõistagi Venemaa esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles