Peaminister tiris kaitseväe poliitikasse

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõivast ja Stoltenbergi tervitasid Ämaris spetsiaalselt kohale toodud USA soomusmasinad Bradley (pildil) ja Striker, mis viidi kohe pärast külastuse lõppu tagasi Tapale. Ka kaitseväe juhataja Riho Terraski eelistas kiiresti oma asjatoimetuste juurde naasta.
Rõivast ja Stoltenbergi tervitasid Ämaris spetsiaalselt kohale toodud USA soomusmasinad Bradley (pildil) ja Striker, mis viidi kohe pärast külastuse lõppu tagasi Tapale. Ka kaitseväe juhataja Riho Terraski eelistas kiiresti oma asjatoimetuste juurde naasta. Foto: Jaanus Lensment

Eile Eestit külastanud NATO peasekretär Jens Stoltenberg kohtus Ämari õhuväebaasis sealsete sõjaväelaste ja peaminister Taavi Rõivasega (RE), kuid kaitseministrit Sven Mikserit (SDE) kuuldavasti peaministri ja tema meeskonna vastuseisu tõttu Ämarisse ei kutsutud. Stoltenberg kohtus eile veel pidulikult president Toomas Henrik Ilvese ja välisminister Keit Pentus-Rosimannusega (RE). Kohtumine Mikseriga oli jäetud viimaseks.

Peaministri jaoks ei olnud see sel kuul esimene ohtralt meediatähelepanu pälvinud üritus Ämari õhuväebaasis. Seal samas filmis ta valimisklipi «Kindlalt edasi!», milles sammub reipalt Ämari lennurajal, pea kohal üle lendamas NATO hävitajad. Viimane oli küll montaaž, sest hävitajate teel kellelgi jalutada ei lastaks – isegi mitte peaministril.

Ehkki peaministril on täielik õigus õhuväebaasi külastada, tekitab küsimusi kaitsejõudude tõmbamine poliitikasse. Kuigi seda määrustes kirjas pole ja kaitsevägi ei saagi ette kirjutada, kellega võib suhelda avalikkus, nõuab hea tava, et kaitseväe territooriumi kasutamisest (eriti poliitilistel eesmärkidel) teatatakse peastaabile. Senistel andmetel mindi aga sellest tavast mööda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles