Tarmo Soomere: kõigil on teadusest kasu

Tarmo Soomere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Soomere.
Tarmo Soomere. Foto: Toomas Huik/Postimees

Mis asi see on, mida nimetatakse teaduseks? Nii küsis oma raamatu pealkirjas Alan Chalmers. Vastuse asemel andis ta hoopis ainet mõtiskluseks selle üle, mis ei ole teadus. Lühim teaduse definitsioon, kus veel sees vajalik kvintessents, võiks kõlada: uute oluliste teadmiste hankimine ja nende kommunikeerimine teistele. Minevikus pole see alati nõnda olnud. Kunagi peeti skolastikat teaduse tipuks ning teadmiste talletamine vaid enda jaoks oli auasi. Praegu domineerib loodusteaduslik-matemaatiline, faktipõhine mõtteviis ja teadlaste väärtust hinnatakse selle järgi, kuidas tema tulemusi kasutatakse, olgu siis viidetena teiste teadlaste töödest või rakendatuna meie kõigi elujärje parandamisse.

Mis mõte on väikeriigi teadust finantseerida? Ikka on. Teadus on nagu ökosüsteem. Me ei tea kunagi, millal ja millises valdkonnas tuleb põhimõtteline pööre. Peame ka enda peenart hoidma väetatuna, et kasvatada sellel üha uusi kõige erinevamaid taimi. Vastasel juhul teeme uutele põlvkondadele karuteene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles