Eesti pangad on Euroopa efektiivseimad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Eesti Panga asepresident Madis Müller näitas eelmisel nädalal toimunud FinanceEstonia foorumil slaidi, kus oli näha, et Eestis tegutsevad pangad on kõigi teiste eurotsooni riikide pankadest peajagu kasumlikumad. Veelgi enam, Eestis tegutsevad pangad ei ole efektiivseimad mitte üksnes eurotsoonis, vaid kogu Euroopa Liidus.

Euroopa Keskpanga statistika andmetel on Eestis tegutsevate pankade varade tootlus (ROA) 1,77 protsenti, mis on suurim kogu Euroopa Liidus. Varade tootlus näitab, kui efektiivselt kasutab pank tema käsutuses olevat vara ehk omanike ja klientide raha. Iga panga käsutuses oleva euro kohta teenitakse 1,77 senti kasumit. Omakapitali tootluse järgi, mis näitab, kui efektiivselt kasutatakse kapitali, mille omanikud on panka paigutanud, jäävad meie pangad maha vaid Tšehhi ja Rootsi omadest.

Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs selgitas, et sellel on kolm põhjust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles