Soomlased käisid valimas kohusetundlikult, kuid innuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maununevas asuva Kannelmäe kooli        võimlas oli võimlemismatt valimiste ajaks seina äärde püsti tõstetud ning kulunud kattega hüppepukid nurka lükatud.
Maununevas asuva Kannelmäe kooli võimlas oli võimlemismatt valimiste ajaks seina äärde püsti tõstetud ning kulunud kattega hüppepukid nurka lükatud. Foto: Andres Haabu

Õhkkond eilsetel Soome presidendivalimistel oli asjalik ja unisevõitu, kuid enamik valijaist ootab põnevusega juba riigipea valimiste finaali ehk ületuleval pühapäeval toimuvat teist vooru. Kohal käisid Postimehe ajakirjanik Kadri Veermäe ja fotograaf Andres Haabu.

Soome suuruselt teises linnas Espoos valitseb pühapäeva keskpäeval unine õhkkond, teid ääristavad pealt halliks tõmbunud lumevallid ja tänavail ukerdab paar inimest. Kohaliku valimisjaoskonna Ruusutorpa kooli ees on olemine veidi elavam – rahvast küll murdu ei ole, kuid vähemalt on näha inimesi, ka keerab kooli parklasse aeg-ajalt autosid.

«Hommikul oli valimisaktiivsus ikka väga väike. Nüüd hakkab vaikselt inimesi juurde tulema,» sõnab kohaliku valimiskomisjoni esimees Markus Petman. Ta lisab, et tema meelest on asi selles, et paljud soomlased pole ikka veel kindlad, kelle poolt hääletada.

«Usun, et pärastlõunal tuleb rahvast juurde, inimesed lükkavad otsuse tegemise alati viimasele minutile,» ütleb Petman. Oma lemmikkandidaati ta kooli ruumides avaldada ei soovi, küll on mees aga varmalt valmis korraks välisuksest õue astuma ja sõnab seal, et tema meelest oleks sotsiaaldemokraatide kandidaat Paavo Lipponen parim valik.

«Ta on kandidaatidest kõige enesekindlam ja usaldusväärsem. Kuid vaatame, mis teises voorus juhtub, kuna praegused küsitlused näitavad, et see on tulemas. Elame-näeme. Aga seda võin ma küll öelda, et enam ma arvamusküsitluste tulemustesse ei usu,» sõnab Petman.

Vahepeal on inimesi veidi juurde tulnud, kaks vanadaami on kokkulükatud laudade taga istet võtnud ja jutlevad, endal pühapäevaselt viisakad kübarad peas.

Hääletamissedeli saamiseks seisab nüüd, pärast keskpäeva, juba kümmekond inimest üksteise taga järjekorras, igaüks neist hoiab teisega vähemalt meetrilaiust vahet. Suusapükste kahisedes saabub veel inimesi juurde, tuleb nii perekondi, koertega noormehi kui ka vanapaare, kellest vähemalt üks paarike, endal suud tihedalt kokku surutud, oma favoriiti avaldama ei soostu.

Üldiselt on inimesed aga sõbralikud, mõni kiikab küll arglikult diktofoni ja fotoaparaadi poole, kuid enamik on üsna lahkelt valmis oma valikut põhjendama. Valimisüritust koolihoones iseloomustab aga inimeste hulgast sõltumatult see, et seal on vaikne. Vahepeal räägivad küll mõned inimesed vaiksel pominal, kuid üldjoontes on õhkkond asjalik, üllatustevaba ja täis valimise­aliste inimeste kohusetunnet.

Inimeste vastustest kumab läbi, et soomlased ootavad suurima huviga, kes astub teises voorus vastu suursoosik Sauli Niinistöle, kuid eeldavad, et ta saavutab juba esimeses voorus võidu.
2500 elanikuga Maununnevas on pärastlõunal kella kaheks käinud kohaliku valimiskomisjoni liikme sõnul hääletamas 900 inimest. Valimas saab käia taas kohaliku Kannelmäe põhikooli ruumides.

Siin on jaoskonnaks muudetud väike võimlahoone, kus võimlemismatt on seina äärde püsti tõstetud, selle kõrval ­ootavad kulunud kattega hüppepukid. Puitpõranda on kellegi hoolsad käed ettenägelikult katnud jõupaberiga, mida ilmestavad eri suuruses lumeveeloigud.

Valimiskomisjoni hoolikalt seatud soenguga naisliige tõmbab kohusetundlikult iga hääletamas käinud inimese kohta kriipsu, ka valijad täidavad hästi oma rolli – astuvad uksest sisse, trambivad jalad lumest puhtaks, saavad valimissedeli, siirduvad valimiskabiini ja väljuvad sealt paari sekundi pärast. Kõik on paigas.

30-aastane Antti Pietikäinen sõnab koolihoone ees, et kelle poolt ta siis ikka hääletas, kui mitte Niinistö. «Ta on ­ainuke tõsiseltvõetav kandidaat, kõik teised on kas liiga vanad või on neil muud probleemid. Teistel kandidaatidel pole sedavõrd põhjalikku kogemust. Niinistö on paraku ainus, keda ma usaldan,» sõnab Pietikäinen ja lisab, et tema arvates on Koonderakonna kandidaadil Niinistöl lihtsalt kõige rohkem pakkuda, kuna tal on olemas ka kogemus Euroopa investeerimispangast.

Üks naisterahvas aga, kes küll oma valikut ei taha avaldada, palub seepärast vabandust ja küsib, kas tohib nii vastata.

Helsingi kesklinnas on olukord veidi teine, seal heidab raekojast väljunud meesterahvas üle õla, et tema valik on saladus ja see pole kellegi asi. Ka ajab turvamees ruumist välja kahe väikese koeraga lapse, kes ilmselgelt oma hääletamas käivaid vanemaid ootab. Väljas teeb mees loomale siiski pai, kuid üldiselt tundub pealinna elanikel olevat kiire, ka on nende pilgud kahtlustavamad.

Sealse valimisringkonna juhi Jukka Kuittineni sõnul on koos eelhääletusega oma valiku teinud ligi 70 protsenti valijatest. «Hommik oli küll veidi aeglane, kuid keskpäevast peale tulvab siia kogu aeg inimesi. Ja meil on veel neli tundi lõpuni aega,» sõnas Kuittinen.

Mehe hinnangul läheb arvatavasti vaja ka teist vooru. «Ma olen päris kindel, et see lõpuks nii läheb. Praegusel hetkel on valimisvõitlus väga põnev,» lisas ta.

Üldiselt tundub praeguseid presidendivalimisi iseloomustavatki see, et kohusetundlikud kodanikud täidavad oma ülesannet, kuid seda ilma erilise innu või vaimustuseta. Võitja oleks justkui teada ja selleks on Niinistö; kuna talle aga tegelikult väärilist konkurenti pole, siis jääbki kõige põnevamaks momendiks hetk, mil selgub Niinistö vastane teises valimisvoorus. 

Tänavaküsitlus: kelle poolt hääletasite presidendivalimiste esimeses voorus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles