György Konrád: Ungari käitub nii, nagu Euroopas kombeks pole

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
György Konrád.
György Konrád. Foto: Martti Puukko

György Konrád (79) on üks tuntumaid Ungari kaasaegseid kirjanikke. Konrád, kes on päritolult juut, kritiseeris kommunistliku võimu ajal nähtavalt toonast korda. Ta on 1990ndatel tegutsenud ka rahvusvahelise PEN-klubi esimehena. Olen aastate jooksul Konrádiga sageli kohtunud. Seekord olin külas tema suvemajas Balatoni järve lähedal. Vestlesime päeval, mil Ungaris ja kogu Kesk-Euroopas püstitati kuumarekordeid.

Meie eelmisest kohtumisest on möödas mõnda aega. Meenub, et kui rääkisime Ungari olukorrast kümmekond aastat tagasi, olite üsna optimistlik, kuid enam mitte.

Ma ei ole optimistlik, kuid kõik on alati ajutine, natuke nagu ilmanähtusedki. Need tulevad ja lähevad. [Peaminister] Viktor Orbáni erakonna Fidesz aitas võimule vigade kuhjumine. Samamoodi aitasid vead põhiseaduses erakonnal saada parlamendis kahekolmandikulise enamuse. Praeguse olukorra on loonud see, et Orbáni peas on kinnistunud veidrad seisukohad ja lähenemisviisid. Tal on ainuvalitsejalikke jooni ja ideid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles