Euroopa Keskpanga võim üha kasvab

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa konstitutsioonikohus andis eile riigi parlamendile loa ratifitseerida Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) leping tingimuslikult. Saksamaa peab olema kindel, et riigi osalus ESMis piirdub 190 miljardi euroga, seisab kohtu otsuses.
Saksa konstitutsioonikohus andis eile riigi parlamendile loa ratifitseerida Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) leping tingimuslikult. Saksamaa peab olema kindel, et riigi osalus ESMis piirdub 190 miljardi euroga, seisab kohtu otsuses. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa võlakriisiga võitlemisel muutub järjest mõjuvõimsamaks institutsiooniks Euroopa Keskpank, kelle järelevalve alla lähevad peagi ka kõik eurotsooni pangad.

Nädal aega tagasi teatas Euroopa Keskpank (EKP) kavatsusest osta piiramatus koguses võlakriisi käes vaevlevate riikide võlakirju. Ostmine on tingimuslik, mis tähendab, et võlakirjaostude eelduseks on kindlate eelarvepoliitika nõudmiste täitmine ja ilmselt ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) kaasamine ehk teisisõnu dikteerib tingimused EKP.

Eile esines europarlamendi ees Euroopa Nõukogu president José Manuel Barroso, kes esitles eurotsooni ühtse pangandusjärelevalve kava, mida hakkab juhtima Euroopa Keskpank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles