Moslemeid ärritas prohvetit pilav film

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemitest meeleavaldajad Jeemeni pealinnas Sanaas asuva USA saatkonna juures rebimas puruks Ühendriikide lippu. Plakatil aga nõutakse moslemitelt prohvet Muhamedi kaitsmist.
Moslemitest meeleavaldajad Jeemeni pealinnas Sanaas asuva USA saatkonna juures rebimas puruks Ühendriikide lippu. Plakatil aga nõutakse moslemitelt prohvet Muhamedi kaitsmist. Foto: SCANPIX

Üleeile alguse saanud meeleavaldused muutusid vägivaldseks sama päeva õhtul, kui Liibüas Banghazi linnas USA konsulaati tulistama hakati ning see lõpuks granaadiheitja tabamusest süttis. Rünnakus hukkusid USA suursaadik Chris Stevens ja veel kolm ameeriklasest ametnikku, kelle nimesid pole avaldatud.

Meeleavaldajad püüdsid rünnata USA saatkonda ka Egiptuse pealinnas Kairos, kuid politsei suutis protestijad eemale peletada. Sellele vaatamata õnnestus vihastel meeleavaldajatel rebida saatkonnalt maha USA lipp. Väljaastumisi toimus ka Jeemenis, Iraanis, Bangladeshis, Iraagis, Marokos, Su­daanis ja Tuneesias.  

Päev pärast rünnakuid USA esindustele lubas USA tapjatele kätte maksta. «Me oleme pühendunud õigluse jaluleseadmisele selle kohutava teo eest,» kinnitas USA president Barack Obama. Üleeile saatis USA Liibüa rannikule ka kaks hävitajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles