Arheoloogia-aasta paremad palad

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Illustratsioon: Alari Paluots

Lõpusirgele jõudnud arheoloogiliste väljakaevamiste hooaeg jäi säravate leidude poolest kahvatuks, ent tõi seevastu uusi järeldusi Eesti ajaloo tõlgendamises.

Paar varasemat aastat on meie arheoloogid ära hellitanud: nad on saanud askeldada iidsete küttide ühishauas ja uurida viikingilaevadest päevavalgele tulnud kullatud mõõku. Selles valguses on lõppev aasta omamoodi vaeslaps. Ent isegi pealtnäha tagasihoidlik leiumaterjal võib tähendada ajaloo seisukohast uusi järeldusi. Ja selliseid näiteid on ka tänavustest väljakaevamistest. Postimees esitab kokkuvõtted arheoloogia-aasta põnevamatest juhtumitest.

Valikust jäid välja Lõuna-Eesti linnuste, Valgamaa Niklusmäe kalmistu, Kuressaare Laurentiuse kiriku hauaplaatide, Kuressaare linnuse ning Tallinna Põhja puiestee ja Mere puiestee ehituskonstruktsioonide väljakaevamiste kirjeldused.

Esmakordne detailsõelumine

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles